nedjelja, 3. rujna 2017.

Brownie čoko torta


Originalni recept by torta, pinjur, pjat

Kalup 28cm

Brownie podloga - promjer 24cm

3 jaja
270g tamne čokolade
255 g maslaca
220g šećera
130g brašna

1. Pećnicu zagrijati na 155 C. 
2. Izmiksati maslac sobne temperature sa šećerom.
3. Smjesi dodati jaja i sve skupa dobro izmiksati.
4. Umiješati otopljenu čokoladu, te  brašno.
5. Smjesu izliti na kalup obložen papirom za pečenje.
6. Peći cca 40 minuta, ovisno o pećnici - podloga treba izvana biti krckava, a iznutra mekana.
7. Ostaviti da se ohladi u kalupu. (pogledati slaganje torte).

Krema (za čokoladnu i žutu kremu)

5 žumanjaca 
200g šećera
200ml mlijeka 
255ml slatko vrhnje 
30g želatine 
vanilija


1. Staviti na vatru mlijeko i slatko vrhnje, te žličicu ekstrakta vanilije.
2. Želatinu preliti hladnom vodom i promiješati.
3. Izmiksati žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle. 
4. Kad mlijeko uzavre, s manjom količinom preliti žumanjke i dobro promiješati. 
5. Smjesu žumanjaka uliti u mlijeko miješajući, te vratiti na vatru. 
6. Miješati dok se ne počne lagano stiskati kao puding.
7. Kremu maknuti s vatre i umiješati otopljenu želatinu. 

Žuta krema 

300g kreme
170g slatkog vrhnja 


1. Slatko vrhnje istući u laganiji šlag i dobro umiješati u kremu. 
2. Još toplu izliti na tortu (pogledati u slaganje torte). 

Čokoladna krema 

ostatak kreme 
340g čokolade 
400g slatkog vrhnja 

1. Na pari otopiti čokoladu i umiješati je u kremu. 
2. Slatko vrhnje istući u laganiji šlag i dobro umiješati u kremu. 
3. Još toplu izliti na tortu (pogledati slaganje torte). 



Preljev od čokolade 

130g čokolade
130g slatkog vrhnja 


1. Staviti slatko vrhnje da zakuha. 
2. Kad se zgrijalo ubaciti nasjeckanu čokoladu i ostaviti da se otopi. 
3. Dobro promiješati i preliti po torti (pogledati slaganje torte).

Slaganje torte i ukrašavanje

1. Brownie podlogu izvaditi iz kalupa i staviti na stalak za tortu. 
2. Prsten za tortu omotati plastičnom folijom i zatvoriti na veličinu brownie podloge. 
3. Po brownie podlozi žlicom stavljati hrpice žute kreme dok se ne popuni cijela podloga, te ostatak lagano izliti i poravnati. 
4. Tortu staviti u hladnjak na pola sata, odnosno dok se krema ne stisne. 
5. Sa torte skinuti prsten za tortu i oprezno odlijepiti plastičnu foliju.
6. Prsten raširiti na promjer 28cm, oblijepiti plastičnom folijom, te rub između stalka i prstena obložiti aluminijskom folijom koju ste zarolali prema gore da ne može procuriti.
7. U razmak između prstena i torte oprezno uliti čokoladnu kremu, te nakon što se sve popunilo lagano žlicom stavljati hrpice kreme na žutu kremu. 
8. Ostatak lagano izliti na tortu i poravnati. 
9. Tortu staviti u hladnjak na cca 45 minuta da se krema stisne, te preliti lagano preljevom od čokolade.
10. Tortu vratiti u hladnjak preko noći. 
11. Sutradan skinuti prsten i oprezno odlijepiti plastičnu foliju. 
12. Ukrasiti puslicama od šlaga, šarenim mrvicama, zvjezdicama, te zaleđenim malinama. 


Napomene 

- torta koja je rađena je bila jako velika, te nije stala u zamrzivač, a ukoliko radite manju verziju kod slaganja torte dovoljno je da ista bude cca 10-ak minuta u zamrzivaču.
- isto tako, ukoliko se radi manja torta, vrijeme pećenja brownie podloge obavezno smanjiti za 10ak minuta jer se podloga ne smije prepeći (unutra treba ostati mekana, čak polu pečena, te se hlađenjem malo stisne).
- torta je jako zakusna i ova količina je uspjela nahraniti 20 ljudi, te ću slijedeći put obavezno staviti žele od maline kao u originalnom receptu, jer će isti malo osvježiti cijelu priču.

Nema komentara:

Objavi komentar